Santuari de la Mare de Déu del Mont Carmel
(Barcelona | El Carmel - Barcelonès)

Barcelona - Santuari de la Mare de Déu del Mont Carmel

Barcelona - Santuari de la Mare de Déu del Mont Carmel (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Santuari de la Mare de Déu del Mont Carmel (Foto: Frederic Bordas -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1896)

Barcelona - Santuari de la Mare de Déu del Mont Carmel - Jaume Biosca, 1924

Barcelona - Santuari de la Mare de Déu del Mont Carmel - Jaume Biosca, 1924 (Foto: Jaume Biosca -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1924)

Barcelona - Santuari de la Mare de Déu del Mont Carmel. Postal antiga

Situació Carrer del Santuari, 112-114
Al turó conegut com la Muntanya Pelada, prop de Can Móra, es va alçar, entre 1860 i 1864, una ermita dedicada a la Verge del Carme, que va acabar donant nom al barri del Carmel. Va ser promoguda per Miquel Viladoms, que s'hi va establir com a ermità, succeït, a partir de 1890, per Jaume Moré. Inicialment era sufragània de l'església parroquial de Sant Joan d’Horta. L'any 1936 la capella va ser cremada i el pare Moré, assassinat. Reconstruïda després de la guerra i amb la ràpida urbanització del barri a causa de l'allau immigratòria dels anys seixanta, va anar assolint cada cop més importància i el 1962 va ser constituïda com a parròquia. Les seves reduïdes dimensions, però, de seguida la van fer insuficient i als anys vuitanta es va haver de construir un temple molt més gran al seu costat.