L'ordre d'avui
(Barcelona | El Carmel - Barcelonès)

Barcelona - L'ordre d'avui

Barcelona - L'ordre d'avui (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorIan Hamilton Finlay
Situació Mirador d'Ignasi de Lecea
Al Parc dels Tres Turons, concretament al Mirador de l'Arquitecte Ignasi de Lecea, es va instal·lar, l'any 1999, una obra de l'artista d'origen escocès Ian Hamilton Finlay (Bahames, 1925 - 2006), que havia exposat a Barcelona poc abans. L'Ajuntament va voler tenir una obra seva a la ciutat i es va decidir per una rèplica de l'obra The Present Order, ubicada al jardí de la residència escocesa de l'artista -anomenat Stonypath o Little Sparta- a Pentland Hills de la qual no sortia mai. De fet, l'obra -en què es van aprofitar uns blocs de pedra de Montjuïc procedents de l'antiga caserna de Girona- va haver de ser executada per un col·laborador seu, Peter Coates. Consta de 14 làpides disposades formant les paraules d'una frase atribuïda al revolucionari francès Louis Antoine Saint-Just: L'ordre d'avui és el desordre del demà.

La seva ubicació, enmig d'un bosc des d'on es contemplen unes panoràmiques excepcionals de la ciutat, i les seves formes, aptes per fer funcions de banc o de teules, aporten a l'obra un interès afegit. Malgrat això, és força desconeguda per la major part de barcelonins.