Bòbila Carmen
(Barcelona | La Teixonera - Barcelonès)

Barcelona - Bòbila Carmen

Barcelona - Bòbila Carmen (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Mural al·lusiu a la bòbila, al carrer Coll Alentorn

Situació Carrer Segur, 47 / Carrer Trueba
Fundada l'any 1906 en un sector despoblat de l'antic municipi d'Horta, que tot just acabava d'incorporar-se al terme de Barcelona. Era propietat de la família Giravent. L'any 1947 va ser arrendada (i posteriorment venuda) a Ramon Puigfel, que va decidir rebatejar-la amb el nom de la patrona dels rajolers, que era també el nom d'una de les seves filles, Carmen. Va mantenir l'activitat fins a l'any 2008.

L'any 2021 només quedava en peu l'edifici del forn, pendent d'una rehabilitació que l'ha de convertir en un nou local d’entitats del barri. Originalment, era una construcció rectangular, de dos nivells. Al nivell inferior és on hi havia el forn, cobert amb volta i compartimentat per mitjà d'envans en diverses cambres, accessibles des de l'exterior de forma independent. Aquest tipus de bòbiles, la tipologia de les quals es coneix amb el nom de Hoffmann, era molt habitual a la perifèria barcelonina. El projecte de reforma pretén conservar el forn i reconstruir el primer pis amb una estructura moderna.