Granja Martí Codolar
(Barcelona | Vall d'Hebron - Barcelonès)

Barcelona - Granja Martí Codolar (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Granja Martí Codolar (Foto: Xadione, 2011)

Barcelona - Granja Martí Codolar (Foto: Arxiu Fotogràfic de Barcelona, 1905)

Situació Av. Cardenal Vidal i Barraquer, 5-15
InterèsEspecial interès Interessant
L'origen d'aquest casal és una antiga masia del segle XVI, anomenada Can Gausachs, on sembla que ja hi havia hagut una torre de defensa medieval. L'any 1722, els monjos de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron la van comprar per convertir-la en granja. Quan el monestir en va adquirir una segona, aquella va passar a ser coneguda com la Granja Vella. L'any 1793 va ser venuda al comerciant vilanoví Joaquim Milà de la Roca, l'hereu del qual, l'any 1824, la va vendre al també vilanoví Isidre Inglada i Marquès, un indià enriquit a Cuba, que va fer de la casa una mansió senyorial que fins i tot va rebre la visita del rei Ferran VII i la seva esposa. Mort sense descendència, la finca va passar a mans d'un nebot de la seva dona, Joaquim Martí Codolar, que va ampliar la finca i va construir la bassa i els jardins, els quals serien encara millorats pel seu fill, Lluís Martí-Codolar Gelabert, fundador del Banco Hispano Colonial i president de la Casa de Caritat de Barcelona. Fou ell qui va reunir una notable col·lecció zoològica, amb més de 150 exemplars, que seria l'origen del zoo de Barcelona.

La mansió va adquirir el seu aspecte actual l'any 1889, quan era propietat de Lluís Martí-Codolar. És un edifici de gran sumptuositat, d'un estil eclèctic amb elements ornamentals extrets del repertori barroc, d'inspiració francesa. El jardí va ser també redissenyat, per Artur Rigol i Vila. L'any 1922 es va inaugurar el Cigarral de la Santa, per commemorar el tercer centenari de la canonització de Santa Teresa de Jesús.

L'any 1949 la família Martí-Codolar va cedir la finca a la congregació dels salesians, que hi construïren un noviciat i un seminari de teologia. L'any 1959 es va construir l'església, el 1963, el pavelló acadèmic i, el 1969, el pavelló residencial.