Mas Guinardó
(Barcelona | El Guinardó - Barcelonès)

Barcelona - Mas Guinardó (Foto: bcnroc.ajuntament.barcelona.cat)

Barcelona - Mas Guinardó (Foto: Rutes Històriques a Horta-Guinardó, 2012)

AutorPere Bosch Cardellach (reforma)
Situació Carrer Antic del Guinardó, 1-15 / Plaça Salvador Riera
L'origen d'aquest mas, que ha donat nom al barri, és força antic, en tot cas anterior al segle XVII, vinculat amb un colomar que ja existia en aquest indret des del segle XIV. La seva ubicació, en un turó des d'on albira la ciutat, li va atorgar un paper rellevant durant els setges que va patir Barcelona, tant al segle XVII com al XVIII. En aquella època era propietat de la important família dels Sentmenat, que rebia censos dels seus residents que, als segles XVIII i XIX, eren els Cabané, que en tenien la propietat útil. L'any 1894, el mas va ser adquirit per Salvador Riera, que l'any següent va redimir el domini dels Sentmenat, i va iniciar la urbanització de les terres. També va voler transformar la masia en un hotel que, després d'una profunda reforma, es va inaugurar l'any 1904, amb tan poc èxit que va haver de tancar poc després.

La reforma efectuada per Salvador Riera a començament de segle va convertir l'antiga masia en un palauet residencial que conjuga l'estructura precedent amb una concepció neoclàssica i uns acabats plenament modernistes, molt remarcables en el capcer, perfilat amb una motllura sinuosa coronada amb un floró. La restauració moderna, molt encertada, li ha retornat l'esplendor. Actualment funciona com a casal d'entitats.