Edifici d'Administració: Vestíbul i escala d'honor
(Barcelona | Hospital de Sant Pau - Barcelonès)

Hospital de Sant Pau - Vestíbul

Hospital de Sant Pau - Vestíbul (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorLluís Domènech i Montaner / Pau Gargallo (escult.)
Situació Interior de l'Hospital de Sant Pau
InterèsEspecial interès Interessant
L'espai més fastuós de l'edifici d'Administració és el conjunt del vestíbul i, especialment, l'escala d'honor, amb la seva volta de creueria i els vitralls de la claraboia.

El vestíbul és un espai cobert amb nou voltes, algunes esfèriques, altres el·líptiques, acabades amb rajoles rosades i decorades amb escuts heràldics i símbols al·legòrics referits al mateix Hospital o al seu mecenes, Pau Gil. Estan suportades amb columnes cilíndriques de marbre capçades amb capitells florals.

A la banda esquerra del vestíbul hi ha la porta del soterrani, flanquejada per dues columnes que sostenen sengles escultures que representen els dos ordes que s'ocupaven de l'Hospital, els Germans de la Caritat de la Santa Creu i les Germanes Hospitalàries de la Santa Creu. Entre ells veiem un timpà neogòtic amb un relleu que representa l'escena de sant Martí de Tours oferint la seva capa a uns pobres. És obra de Pau Gargallo.

L'escala d'honor, de forma helicoidal, està coberta amb una volta de creueria ricament ornamentada, amb nervadures de maó vidriat i relleus florals, al centre de la qual hi ha la cúpula, amb un fastuós vitrall policrom que ens recorda els del Palau de la Música.