Edifici d'Administració: Biblioteca Cambó
(Barcelona | Hospital de Sant Pau - Barcelonès)

Hospital de Sant Pau - Biblioteca Cambó (Foto: Albert Esteves, 2021)

Volta de la capella de San Jerónimo (Toledo), model de la volta de la Biblioteca Cambó

AutorLluís Domènech i Montaner
Situació Interior de l'Hospital de Sant Pau
Situada a l'ala de llevant, està dividida en dos trams separats per un arc diafragmàtic sostingut per dues columnes decorades amb relleus vegetals. Destaquen les seves dues voltes nervades, d'inspiració mudèjar. Una filigrana de maó vist que envolta un disc radiant (en un d'ells hi ha la data de 1905 i en l'altre la de 1910) es combina amb un fons de ceràmica de tons blaus i ocres produint un efecte espectacular. Ens recorda la cúpula Daurada del Palau de l'Alhambra o, encara més, la que es pot admirar a la Capella de San Jerónimo, de Toledo. La sala està il·luminada amb quatre grans finestrals trigeminats, amb vitralls.

L'any 1959 es va construir un sostre intermedi que la rehabilitació moderna ha suprimit.