Can Querol
(Barcelona | Horta - Barri Antic - Barcelonès)

Barcelona - Can Querol

Barcelona - Can Querol (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Can Querol (Foto: Toni García, 2011)

Barcelona - Can Querol (Foto: J. Dolcet -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, inicis segle XX)

Barcelona - Can Querol (Foto: Timoteu Colomines -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c.1927)

Situació Passeig Maragall, 378-394
Masia d'origen antic de la qual es conserva documentació des del segle XVII, quan era propietat de la família Saladrigas. A mitjan segle XVIII el mas va ser adquirit pel mercader barceloní Ermengol Janer. Va ser ell qui, entre 1773 i 1775, va fer construir l'actual edifici senyorial, concebut més com a residència d'esbarjo que com a explotació agrària, tenint en compte que l'extensió de les seves terres s'havia vist enormement minvada al llarg dels anys. Cap a l'any 1860, la casa va passar a mans de l'industrial Rafael Valldejuli. La seva família en va mantenir la propietat durant tot el segle XX -amb el parèntesi de la Guerra Civil, quan va ser confiscada per la FAI- i l'any 1950 les germanes Elena i Dolors Valldejuli i Llopis van crear la Fundació Valldejuli, destinada a la gent gran, regentada per les Religioses Hospitalàries de la Santa Creu.

Es tracta d'un edifici de planta rectangular, de planta baixa, dos pisos i golfes -aquestes obertes amb ulls de bou-, i teulada a quatre aigües. Les quatre façanes estan concebudes amb la mateixa estructura i acabats, els quals tenen com a característica més destacada els esgrafiats barrocs, ja poc perceptibles a causa del seu desgast.