Plaça i carrer de Santes Creus
(Barcelona | Horta - Barri Antic - Barcelonès)

Barcelona - Plaça de Santes Creus

Barcelona - Plaça de Santes Creus (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Carrer de Santes Creus

Barcelona - Carrer de Santes Creus (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Plaça de Santes Creus (Foto: Jaume Caminal - Arxiu Municipal del Districte d' Horta-Guinardó- , 1953)

Situació Plaça de Santes Creus
La plaça de Santes Creus, situada al costat de l'antiga riera d'Horta (l'actual carrer Tajo) es correspon amb la primera plaça Major de l'antic municipi, al voltant del qual es concentraven les cases més antigues de la vila, originada cap a mitjan segle XVI. Des de 1768 hi havia l'Ajuntament, refet a finals del segle XIX i que encara es conserva.

La plaça manté el seu caràcter tradicional, malgrat que alguns edificis, com la masia de Can Gras, han vist molt alterat el seu aspecte original. Al centre de la plaça es manté la font tipus Canaletes* que es va instal·lar l'any 1904, amb motiu de l'annexió d'Horta a Barcelona.

*Aquest tipus de font-fanal va ser dissenyat per Pere Falqués, l'any 1889. Originalment havia de tenir un sol fanal, però en versions posteriors es van fer de quatre. Actualment n'hi ha 17 repartides per tot Barcelona, la més popular de les quals és la de la Rambla