Església de Sant Joan d'Horta
(Barcelona | Eixample d'Horta - Barcelonès)

Barcelona - Església de Sant Joan d'Horta

Barcelona - Església de Sant Joan d'Horta (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Església de Sant Joan d'Horta (Foto: Albert Esteves)

Barcelona - Església de Sant Joan d'Horta. Plànols - Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona

Barcelona - Església de Sant Joan d'Horta. Dibuix, 1888-90 - Arxiu Municipal del Districte d' Horta-Guinardó-

Barcelona - Església de Sant Joan d'Horta, 1912 - Arxiu Municipal del Districte d' Horta-Guinardó

Barcelona - Església de Sant Joan d'Horta (Foto: Manuel Genovart - Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1922)

Barcelona - Església de Sant Joan d'Horta (Foto: Emili Pellicer - Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c.1923)

Barcelona - Església de Sant Joan d'Horta (Foto: Manuel Genovart - Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, anys vint)

Barcelona - Església de Sant Joan d'Horta. Edifici antic

Barcelona - Església de Sant Joan d'Horta. Edifici antic (Foto: Baltasar Samper - Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1927)

Interior de l'església nova d'Horta - Arxiu Municipal del Districte d' Horta-Guinardó

AutorRamon M. Riudor Capella / Enric Sagnier Villavecchia
Situació Campoamor, 2-4
La vall d'Horta (escrit aleshores Orta) està documentada des de l'any 965 i documents del segle següent ja ens parlen d'un petit nucli urbà que depenia de la parròquia de Sant Andreu de Palomar. La primera referència a una església pròpia és de l'any 1095 i es tracta d'una capella ubicada a la casa o torre dels Horta. L'any 1260 es va convertir en sufragània de Sant Genís dels Agudells, tot i que la major part de la vall va seguir depenent de Sant Andreu. L'any 1860, Sant Joan d'Horta esdevé parròquia independent i, el 1867, és Sant Genís la que passa a dependre d'ella. Va resultar molt afectada per un incendi durant la Setmana Tràgica, l'any 1909 i finalment es va enderrocar l'any 1929.

Tanmateix, les reduïdes dimensions d'aquella antiga església ja havien fet pensar, anys abans, en la construcció d'un edifici més gran, atès el creixement que havia tingut el poble durant la segona meitat del segle XIX. L'any 1905 l'arquitecte Ramon M. Riudor i Capella (Barcelona, 1867 – 1938) va fer el projecte d'un nou temple, que s'havia de construir en uns terrenys donats per Josep Oriola Cortada. La primera pedra es va posar aquell mateix any, però la construcció no es va emprendre fins a l'any 1911, dirigida per Enric Sagnier, i no es va enllestir fins a l'any 1917. L'obra que es va dur a terme era una versió molt simplificada del projecte de Riudor, que preveia un airós campanar frontal flanquejat per dues torretes més baixes.

Afectat per la Guerra Civil, l'edifici que ara podem contemplar és fruit d'una reconstrucció dels anys quaranta i d'una intervenció dels vuitanta per enllestir la portalada, amb el timpà decorat pel mosaïcista Armand Olivé Milian, amb disseny de Joan Torras Viver. És un temple de nau única, amb planta de creu llatina, volta de creueria i capelles laterals intercomunicades. D'estil neogòtic, està bastit amb maó vist i trams de maçoneria irregular.