Residència de les Germanes Carmelites
(Barcelona | Eixample d'Horta - Barcelonès)

Barcelona - Capella del carrer Lloret de Mar

Barcelona - Capella del carrer Lloret de Mar (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorMiquel Bertran de Quintana
Situació Carrer Salses, 70-82
La congregació de les Germanes Carmelites de Sant Josep es va fundar a Horta, l'any 1900. En va ser la fundadora la monja de les Josefines de la Caritat, Rosa Ojeda Creus, amb l'ajut del bisbe Morgades. Es dedicava a l'ensenyament i al servei d'ancians i malalts. A Horta, a més de la casa fundacional, hi tenen l'Escola Regina Carmeli.

L'edifici residencial, de l'any 1902, està situat en una cantonada, a la mateixa illa on hi ha l'escola. Consta de planta baixa i dos pisos. La porta principal és ogival i les finestres són totes de llinda escalonada, algunes d'elles bigeminades -al primer pis- i trigeminades -al segon-. Es corona amb una cornisa sostinguda amb nombroses mènsules i un emmerletat, també escalonat, al capdamunt. Sobre la llinda de la porta hi ha un relleu amb una imatge de sant Josep i el Nen Jesús. Va ser projectat per Miquel Bertran de Quintana (L’Hospitalet de Llobregat, 1878 – 1951), un arquitecte que va treballar molt a Mèxic i que ha deixat poques obres a Catalunya.