Fundació Albà - Hospital de Sant Miquel
(Barcelona | Montbau - Barcelonès)

Barcelona - Fundació Albà (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Fundació Albà. Edifici modern

Barcelona - Fundació Albà. Edifici modern (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Masia desapareguda de Can Frares

Barcelona - Masia desapareguda de Can Frares (Foto: Jordi Audet -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1926)

AutorFrancesc de Paula Villar Carmona / Bonaventura Bassegoda (capella)
Situació Pg. Vall d'Hebron, 149-157
Es va crear arran del testament de Miquel Albà i Andreu (Mataró, 1838 - 1911) que va voler deixar part dels béns per a la fundació d'un hospital per a malalts incurables. L'any 1915, els seus marmessors van adquirir els terrenys i la masia de Can Frares, a Horta, i van encarregar el projecte a l'arquitecte Francisco de Paula del Villar Carmona. Després de superar nombroses dificultats, finalment es va poder inaugurar l'hospital, l'any 1927, en un acte solemne presidit pels reis Alfons XIII i la reina Victòria Eugènia. Sempre ha estat gestionat per la congregació de les Filles de la Caritat. La Fundació Albà treballa actualment en l'àmbit de la gent gran amb dependència o persones amb diferent problemàtica social.

El conjunt arquitectònic està format per un seguit de pavellons de planta rectangular, amb teulades truncades, a quatre aigües. Compta amb una església, projectada per Bonaventura Bassegoda, construïda l'any 1932.

L'antiga masia, coneguda com a Can Frares o la Torre dels Frares, va ser enderrocada l'any 1973 i al seu lloc s'hi va construir una escola, integrada al conjunt de la Fundació. Era una masia molt notable, amb capella i esgrafiats a la façana, com podem veure a la fotografia dels anys vint que adjuntem.