Can Masdeu
(Barcelona | Horta Nord - Collserola - Barcelonès)

Barcelona - Can Masdeu

Barcelona - Can Masdeu (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Camí de Can Masdeu
Masia situada a la falda de Collserola, construïda a l'edat mitjana sobre una antiga construcció d'època romana. Originàriament, va tenir el nom de Mas Poch, després de Roure i després de Sapila. Posteriorment passà successivament a Ferran Oliver, a Bartomeu Sala, a Cabiscol Cordells i a Francesc Corbera, que l'any 1639 la va vendre a Francesc Pla, notari públic de Barcelona. Passà després a mans d'Enric Masdeu i Farrera i posteriorment a la seva filla, Clara Masdeu Pla*.

L'any 1906 es va convertir en un hospital per a leprosos, abandonat l'any 1961. És propietat de l'Hospital de Sant Pau. L'any 2001 va ser objecte d'una ocupació que el va transformar en un espai d'ús comunitari on els horts d'autoconsum són l'element més visible.

L'aspecte actual de la masia, amb les façanes molt deteriorades, respon a les reformes efectuades als segles XVIII i XIX. Destaca especialment el cos afegit al costat de ponent, amb una doble galeria d'arcs de mig punt, coronat amb una espadanya. La façana principal conserva part dels esgrafiats, si bé molt desgastats.

*Font: Inventari del Patrimoni. Direcció General del Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya