Conjunt de les Llars Mundet
(Barcelona | Montbau - Barcelonès)

Artur Mundet i Anna Gironella (Foto: Arxiu Municipal del Districte d' Horta-Guinardó )

EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorManuel Baldrich Tibau
Situació Avinguda d'Artur Mundet
L'any 1927, la Diputació de Barcelona va comprar els terrenys -de les finques Pallós i Frares- per construir un nou complex que substituís les velles dependències de la Casa de la Caritat, al barri del Raval. Joan Rubió i Bellver en va fer el projecte i es va iniciar la construcció d'un primer edifici, però el conjunt no es va arribar a completar, a causa de l'esclat de la guerra. L'edifici actualment dit de Llevant, l'únic que es va poder enllestir, es va fer servir primer com a camp de presoners i posteriorment com alberg. Es va preservar, molt transformat.

A partir de l'any 1954, mercès a l'important donatiu fet pel matrimoni Artur Mundet i Anna Gironella, el projecte va poder ser reprès i finalment inaugurat l'any 1957 amb el nom de Hogares Ana Gironella de Mundet. El projecte urbanístic i arquitectònic va ser dut a terme per l'arquitecte Manuel Baldrich Tibau (Tarragona, 1911 - 1966), que va inspirar-se alhora en el racionalisme mediterrani d'abans de la guerra i en els models urbanístics europeus més renovadors quant a les estructures, les formes i els materials. Van col·laborar-hi els aparelladors A. Eguilar Anor i J. Vinyeta Dagas. El conjunt està format per diversos pavellons de quatre plantes independents i esglaonats -per afavorir les bones vistes i la insolació-, al voltant d'una gran plaça central on hi ha l'església, però connectats per un soterrani que permet la canalització dels serveis. Cal tenir en compte que, al seu moment, es va aplicar color a diverses superfícies arquitectòniques, eliminat actualment.

Als anys vuitanta, l'orfenat es va tancar i les escoles es van transformar en centres públics. Anys després es va acordar un conveni amb la Universitat de Barcelona per implantar-hi un campus universitari, que va iniciar les seves activitats l'any 1996.

Tribó, Gemma; El Campus Mundet. Un entorn per descobrir. UB, 2008