Plaça d'Àngel Pestaña
(Barcelona | Prosperitat - Barcelonès)

Barcelona - Plaça d'Àngel Pestaña. Detall del paviment

Barcelona - Plaça d'Àngel Pestaña. Detall del paviment (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorEnric Miralles / Benedetta Tagliabue
Situació Plaça d'Àngel Pestaña
Ocupa el solar on hi va haver el nucli de barraques de Santa Engràcia. Des de la seva inauguració, l'any 1986, es va convertir en la nova plaça major del barri. Va ser concebuda sota els criteris de "plaça dura" dominants els anys vuitanta. La reforma projectada per Enric Miralles i Benedetta Tagliabue, iniciada l'any 1999 i que es va allargar gairebé una dècada, no va ser ben acollida pels veïns del barri. La construcció d'un aparcament subterrani va condicionar-ne el disseny, amb un destacat predomini del ciment, que s'ha anat suavitzant amb les darreres actuacions. Dins del conjunt de la plaça hi ha la Font Mutant, de Pladevall, i el Casal del Barri la Prosperitat. Al costat de la plaça, al carrer Pablo Iglesias, hi ha un monument d'acer corten amb un bronze gravat a l'àcid, en record dels primers barraquistes.