Escultura El forjador
(Barcelona | Plaça Catalunya - Barcelonès)

Barcelona - El forjador (Llimona) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - El forjador (Llimona) (Foto: Albert Esteves, 2007)

AutorJosep Llimona Bruguera
Situació Plaça de Catralunya
Autor. Josep Llimona Bruguera (Barcelona, 1864-1934). Any: 1914 (situada a l'emplaçament actual: 1928).

Es tracta d'una rèplica, en pedra, de l'obra que li va ser premiada el 1914 a l'Exposició Internacional d'Art de Brussel·les. Obra de formes rotundes i expressivitat dura, contrasta amb moltes de les figures que l'envolten, que palesen una ingràvida serenor. Presenta la figura d'un obrer del metall, un forjador, nu de mig cos en amunt, la qual cosa ens permet observar la seva potent musculatura. Amb les eines de treball a les mans i una mirada desafiant, la figura del forjador té un posat reivindicatiu, com d'una agressivitat latent. És una obra molt lligada als corrents europeus del moment, especialment influïda per l'escultor belga Constantin Meunier. A Barcelona hi ha diverses rèpliques d'aquesta peça, tant en pedra com en bronze.

Text: Albert Esteves