Escultura Figura femenina
(Barcelona | Plaça Catalunya - Barcelonès)

Barcelona - Figura femenina (Casanovas) (Foto: Albert Esteves, 2007)

AutorEnric Casanovas Roy
Situació Plaça de Catralunya
Autor: Enric Casanovas i Roy (Sant Martí de Provençals, Barcelona, 1882 - 1948). Any 1928.

Aquesta figura femenina, de Casanovas, encarna el prototipus de la dona noucentista: clàssica, mediterrània, de formes amples i suaus, d'expressió serena, com diu Xavier Barral, "genuïnament catalana". No és una figura hieràtica, però el seu dinamisme és pausat, amb prou feines un petit pas, i el gest distret d'arreglar-se els cabells. La presència d'un petit dofí, atribut d'Afrodita, als seus peus, ens remet a Grècia, i també al mar. De nou classicisme i mediterraneïtat. L'estil de Casanovas ha estat definit habitualment com a "arcaïtzant", que ens remet a "l'ataràxia dels pirrònics", en expressió de Josep Pla, el qual, en relació amb les escultures de Casanovas, deia que transmeten una impressió "de repòs exquisit, de majestuosa impertorbabilitat, de cosa que afecta purament i simplement a la intel·ligència"*.

Text: Albert Esteves

*Josep Pla: «Enric Casanovas». Barcelona. Revista Vell i Nou. Maig de 1920.