Antiga Escola Giner (Centre de dia Pi i Molist)
(Barcelona | Can Peguera - Barcelonès)

Barcelona - Antiga Escola Giner (Centre de dia Pi i Molist) (Foto: Albert Esteves, 2021)

TipusEdifici escolar
AutorJosep Goday Casals
Situació Vila-seca, 3
Poc després de la construcció del nou barri de Can Peguera, es va edificar també una escola, batejada amb el nom de qui va ser el fundador de la Institución Libre de Enseñanza, Francisco Giner de los Rios. Després de la Guerra, es va canviar el nom pel de Ramiro de Maeztu. Es va inaugurar l'any 1932, quan encara no feia un any que s'havia proclamat la República. L'any 2000, després d'uns anys tancada, l'antiga escola es va convertir en el Centre de Dia de Pi i Molist, una extensió del servei de psiquiatria de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Arquitectònicament, s'emmarca dins d'una tipologia que podríem denominar noucentisme preracionalista, que Josep Goday, autor del projecte, ja havia desenvolupat en edificis escolars de més envergadura, com el Grup escolar Ramon Llull, a la confluència de l'avinguda Diagonal i el carrer Aragó, el Grup Escolar Baixeras, a la Via Laietana o el col·legi Lluís Vives, de Sants.

Com a detall, l'antiga reixa de la tanca exterior de l’antic Institut Mental de la Santa Creu, ara es pot veure adossada a la façana lateral.