Figura femenina de La República
(Barcelona | La Guineueta - Barcelonès)

Barcelona - Figura femenina de La República

Barcelona - Figura femenina de La República (Foto: Albert Esteves, 2021)

La figura femenina de La República al seu primer emplaçament. 1935.  Arxiu Municipal del Districte de Gràcia

La figura femenina de La República al seu primer emplaçament. 1935. Arxiu Municipal del Districte de Gràcia

AutorJosep Viladomat Massanas
Situació Plaça de la República
L'any 1936 es va inaugurar, a la cruïlla del passeig de Gràcia amb la Diagonal, un monument dedicat a qui fou president de la I República, Francesc Pi i Margall, projectat pels arquitectes Adolf Florensa i Josep Vilaseca. Era un obelisc coronat amb una figura femenina de bronze que simbolitzava la República, obra de Josep Viladomat i Massanas (Manlleu, 1899 - 1989). Acabada la Guerra, el monument va ser transformat en un homenatge a la Victòria, i l'escultura de Viladomat va ser retirada i dipositada als magatzems municipals. Finalment, l'any 1990 va poder ser rescatada i incorporada al nou monument, dissenyat per Albert Viaplana i Helio Piñón, dedicat a la República i situat a la plaça del mateix nom.

L'escultura presenta una dona jove, completament nua, amb un barret frigi (símbol republicà des de la Revolució Francesa) amb el braç alçat portant una branca de llorer.