Institut Mental de la Santa Creu
(Barcelona | La Guineueta - Barcelonès)

Barcelona - Institut Mental de la Santa Creu

Barcelona - Institut Mental de la Santa Creu (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Institut Mental de la Santa Creu (Foto: Arxiu Municipal del Districte de Nou Barris, c.1908)

Institut Mental de la Santa Creu: Sala dels "Furiosos"

Institut Mental de la Santa Creu: Sala dels "Furiosos" (Foto: Arxiu Municipal del Districte d' Horta-Guinardó, c.1908)

Institut Mental de la Santa Creu: Dormitori de dones

Institut Mental de la Santa Creu: Dormitori de dones (Foto: Arxiu Municipal del Districte d' Horta-Guinardó, c.1908)

Institut Mental de la Santa Creu: Tel·lers de filatura

Institut Mental de la Santa Creu: Tel·lers de filatura (Foto: Arxiu Municipal del Districte d' Horta-Guinardó, c.1908)

AutorJosep Oriol Bernadet
Situació Lorena, 2 / Plaça Major de Nou Barris
InterèsEspecial interès Interessant
Promogut pel doctor Emili Pi i Molist, tenia com a objectiu dotar a Barcelona d'un hospital psiquiàtric que contemplés tots els avenços que s'estaven produint a Europa en relació amb el tractament de les malalties mentals, deixant de banda els habituals sistemes basats en la repressió i el confinament.

Va ser projectat l'any 1859 pel polifacètic arquitecte Josep Oriol Bernadet (el Far d'Empordà, 1811 – 1860), que va morir poc després. Tanmateix, les obres no es van iniciar fins a l'any 1885, dirigides per Josep Artigas i Elies Rogent i no va estar en ple funcionament fins a l'any 1915.

El complex tenia unes enormes dimensions, més de 120 hectàrees, i estava preparat per acollir 700 pacients. Comptava amb 12 pavellons, organitzats en dues crugies, els quals generaven 11 patis interiors. Estava envoltat d'una mena de fossat que impedia la fugida del recinte sense causar sensació de tancament. L'any 1987 va ser tancat i una bona part es va enderrocar. S'ha conservat el cos central i una ala lateral que actualment acullen la Seu del Districte, la Biblioteca Nou Barris i la caserna de la Guàrdia Urbana. Aquesta té el seu nucli a l'antiga sala d'autòpsies, subterrània i amb lluerna, de l'hospital, rehabilitada per Dataae i XVstudio.