Torre del Baró
(Barcelona | Torre Baró - Ciutat Meridiana - Vallbona - Barcelonès)

Barcelona - La Torre Baró

Barcelona - La Torre Baró (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorJosep Torres Argullol (atrib.)
Situació Crtra. Alta de les Roquetes, 313-319
El baró de Pinós tenia la seva casa senyorial a la riba del Besòs, prop de l'estació de tren. Després va passar a mans de Carlos Edmundo Sivatte, marquès de Vallbona. Es va enderrocar quan es va fer l'ampliació de la Meridiana.

La casa que actualment es coneix com la Torre del Baró, és un edifici inacabat situat damunt d'un turó, al sector de llevant de la serra de Collserola. Va ser feta construir, cap a l'any 1905, per una promotora impulsada per Manuel Maria Sivatte*, que havia heretat l'antiga torre del Baró i la quadra de Vallbona, dins del marc d'un projecte d'urbanització, del tipus ciutat-jardí, que no va prosperar. L'edifici, destinat a hotel o a sanatori, va restar inacabat. Només es va enllestir del tot la planta baixa.

És una construcció que pren com a referència els castells medievals, amb una torre que ha restat sense coberta i un coronament emmerletat en el cos principal. Està feta amb paredat comú, tret de les obertures que estan emmarcades amb maó vist.

L'empresa promotora era la "Compañía de Urbanización de las Alturas del N.E. de Horta -Las Roquetas"