Torre del Canonge
(Sabadell | Rodal - Vallès Occidental)

Torre del Canonge

Ortofoto de la torre del Canonge

Ortofoto de la torre del Canonge (Foto: http://sigpac.mapa.es/fega/visor/, 2006)

Situació Riba esquerra del Ripoll
Aquesta masia d'origen medieval és un dels edificis del paisatge rural sabadellenc més interessants. La casa, però, roman abandonada i sols es conserva l'estructura principal, en estat ruïnós. De l'antiga construcció del s.XII només queden les restes de tres arcades de pedra, que podrien pertànyer a un celler emplaçat a la part occidental del mas, les quals foren arrencades l'any 1988. Es conserven dempeus les façanes i alguns dels àmbits interiors, la teulada, que mostra les vessants orientades a la façana principal i a l'est, està totalment enderrocada. Les dues plantes superiors també estan força malmeses, encara es mantenen, però, restes dels suports de les bigues. Com a elements d'interès arqueològic destaquem: un conjunt de cups circulars de vi, un forn de pa amb cambra i cendrer, parets de tàpia, una finestra situada a la façana posterior construïda amb carreus treballats, una dovella central sobre la porta d'entrada amb la inscripció d'una data (1854), així com una pedra relacionada amb un dels cups que mostra també una data inscrita (1775), possible data de conversió de la sala en celler i les restes d'antics espais associats al cos principal. També es conserven trams de l'antiga tàpia, construïda amb aparell de reble i pedra treballada. El conjunt també inclou una capella, del s.XVII, separada de la casa. Sobre la porta d'entrada hi ha una data:1745. L'àmbit de protecció inclou, doncs, la masia i la capella, així com l'entorn immediat. La possibilitat de localitzar i documentar restes al subsòl, pertanyents a antigues construccions precedents o a àmbits soterrats com cellers, cups, dipòsits, galeries,... confereix al conjunt la categoria d'espai d'amplia expectativa arqueològica.

La masia està en estat ruïnós. L’edifici, original del segle XII, té la teulada de doble vessant, està orientat a l’est i conserva estructures enderrocades de l’antic celler, cups circulars de vi, forn de pa, parets de tàpia, etc. La masia va patir diferents transformacions i reformes, sobretot dels segles XVII al XIX. El conjunt inclou una capella del segle XVII. El lloc era conegut com a Togores Jussanes.

[Font: Vallès Natural]