Polígon de Bellvitge
(L'Hospitalet de Llobregat | Bellvitge - La Marina - Barcelonès)

L'Hospitalet de Llobregat - Polígon de Bellvitge. Mercat (Foto: Albert Esteves, 2021)

L'Hospitalet de Llobregat - Polígon de Bellvitge. Postal anys seixanta

AutorXavier Busquets, Antoni Perpiñá
Situació Avingida Mare de Déu de Bellvitge
Fruit de la necessitat de proveir d'habitatge als contingents immigratoris que arribaven a Catalunya als anys seixanta, procedents en la seva major part del sud d'Espanya, es va concebre un polígon residencial als terrenys agrícoles situats al costat de l'ermita de Bellvitge, a tocar de la Gran Via, l'any 1964. Els blocs d'habitatges, ordenats linealment, es van anar construint entre 1965 i 1975, responent a una tipologia uniforme i repetitiva que atorguen al barri la seva característica homogeneïtat. En una dècada es van edificar gairebé 10.000 habitatges, amb una alta densitat (159 habitatges per hectàrea). Es poden identificar tres tipologies de blocs: els edificis longitudinals sense balcó, els edificis longitudinals amb balcó i els edificis torre. A Bellvitge es va assajar un model de construcció industrialitzat que va arribar a ser capaç de produir 8 habitatges per dia, mitjançant sistemes de prefabricació, duts a terme en una factoria situada a un extrem del barri.

De seguida es van fer evidents les mancances de serveis i equipaments necessaris per a una quantitat tan gran de pisos i els veïns no van trigar a organitzar-se i emprendre accions reivindicatives que, entre altres millores, van evitar que es construïssin encara més blocs als solars actualment convertits en zones verdes. Les millores dutes a terme en els darrers anys han canviat notablement la imatge del barri, amb parcs, equipaments lúdics i esportius i diverses escoles.