Escultura La Bòbila
(L'Hospitalet de Llobregat | Bellvitge - La Marina - Barcelonès)

L'Hospitalet de Llobregat - Escultura <i>La Bòbila</i>

L'Hospitalet de Llobregat - Escultura La Bòbila (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorJoan Junyer Pascual-Fibla
Situació Plaça Amalvígia
Situat a la rotonda entre la Rambla Marina i la Travessia Industrial, es va inaugurar l'any 1992, coincidint amb els Jocs Olímpics, tot i que l'obra va ser executada l'any 1988. El seu autor, Joan Junyer (Barcelona, 1904 – 1994), és una de les figures més rellevants i desconegudes de les avantguardes artístiques catalanes, amb una gran projecció internacional (el MOMA li va dedicar una exposició l'any 1945).

L'obra presenta unes siluetes humanes, formant una rotllana, fetes amb planxes d'acer esmaltades exteriorment amb colors vius. Aquesta tècnica, a mig camí entre la pintura i l'escultura, és coneguda com a free standing painting i va caracteritzar el treball de l'artista a partir dels anys cinquanta. Es titula La Bòbila (tot i que popularment se la coneix com la Sardana), i vol ser un record dels homes i dones que van treballar a les nombroses bòbiles que hi hagué a l'Hospitalet.