Casa Emília Carles (I)
(Barcelona | Plaça Catalunya - Barcelonès)

Barcelona - Bergara, 9

Barcelona - Bergara, 9 (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorEmili Sala Cortés
Situació Bergara, 9
Edifici entre mitgeres construït l'any 1881, amb reformes a la façana de l'any 1892. Va ser promogut per Emília Carles i Tolrà (Cabrils, 1848 - 1915), primera marquesa de Castellar del Vallès, hereva d'una important empresa tèxtil d'aquell municipi. Uns anys més tard va fer construir un altre edifici al solar del costat, projectat pel mateix arquitecte, Emili Sala i Cortés (Barcelona, 1841 - 1920).

És un edifici eclèctic, d'estructura simètrica, que emfatitza els dos eixos centrals, i els dels extrems, amb balcons o tribunes i amb medallons sobre el parament cec. Un dels seus elements més destacats és l'escultura situada al bell mig del primer pis, una figura d'Hermes, amb els seus atributs habituals, el casc alat i el caduceu, tot i que amb cos de dona, al costat d'un engranatge i uns farcells de roba, en clara referència a la indústria tèxtil.