Antic edifici de Telefònica
(Barcelona | Plaça Catalunya - Barcelonès)

Barcelona - Antic edifici de Telefònica

Barcelona - Antic edifici de Telefònica (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Antic edifici de Telefònica, en construcció

Barcelona - Antic edifici de Telefònica, en construcció (Foto: Ignasi Canals -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c. 1928)

AutorFrancesc de Paula Nebot Torrens / Ignacio de Cárdenas
Situació Plaça de Catalunya, 16
La Companyia Telefònica va adquirir l'antiga casa Baixeras, que havia estat ocupada per l'Hotel Bristol, i, entre 1926 i 1928, va alçar un nou edifici que es caracteritzava per una singular cúpula verda i és considerat com el primer gratacel de Barcelona. Va ser projectat inicialment per Francesc de Paula Nebot Torrens, substituït després per Ignacio de Cárdenas, que va refer el projecte. Durant la Guerra Civil va patir nombrosos danys i, l'any 1949, va ser remodelat i ampliat pel costat del carrer Fontanella, i va perdre la cúpula, substituïda per un cos prismàtic nu. És un edifici molt característic de l'arquitectura aplicada als edificis d'oficines que es va desenvolupar coetàniament amb el Noucentisme, durant els anys vint i, de nou, als quaranta, amb certa influència de l'escola de Chicago.