Escultura Lleida
(Barcelona | Plaça Catalunya - Barcelonès)

Barcelona - Escultura Lleida (Joan Borrell) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Escultura Lleida (Joan Borrell) (Foto: Albert Esteves, 2007)

AutorJoan Borrell Nicolau
Situació Plaça de Catalunya
La representació de Lleida, dins dels quatre grups escultòrics dedicats a les províncies catalanes, va ser executada per l'escultor Joan Borrell i Nicolau (Barcelona, 1888-1951). D'ell deia el crític artístic, coetani, Feliu Elias que "el seu art és per regla general sobri, eurítmic i robust: sembla inspirat en la bona escultura hel·lenística de Melos i Atenes"(¹). En aquesta obra manquen els elements al·legòrics que sí que són presents a les altres tres. Hi veiem tres dones i dos infants esculpits amb una forta expressivitat.

Aquesta obra havia estat encarregada inicialment a Manuel Fuxà, que la va esculpir en pedra, però posteriorment es va decidir que les obres havien de ser de bronze i es va adjudicar la seva execució a Borrell, que sembla que va aprofitar un projecte anterior, d'aquí l'absència d'elements simbòlics. L'obra de Fuxà es pot veure a la part alta de la Diagonal.

¹Feliu Elias L'escultura catalana moderna. Volum II. Barcino. 1928.