Escultura Girona
(Barcelona | Plaça Catalunya - Barcelonès)

Barcelona - Escultura Girona (Antoni Parera) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Escultura Girona (Antoni Parera) (Foto: Rossend Gri, 2022)

AutorAntoni Parera Saurina
Situació Plaça de Catalunya
Grup escultòric representatiu de Girona, que fa conjunt amb els altres tres grups dedicats a les quatre províncies catalanes, encarregats l'any 1927 arran de l'Exposició Internacional que havia d'acollir Barcelona dos anys després. Va ser seleccionat per concurs l'escultor Antoni Parera (Barcelona, 1868-1946). Feliu Elias, crític d'art coetani de l'artista, el definia com un "acadèmic, en el més noble sentit de la paraula" i amb "una sensibilitat força senyorívola de la forma"(¹). Aquesta escultura té com a element central un bou, símbol de l'activitat ramadera gironina. A banda i banda de l'animal hi ha quatre personatges gairebé nus, amb túniques clàssiques mig caigudes, un dels quals sosté un gran cistell amb la collita de fruits, una al·legoria a l'agricultura gironina.

¹Feliu Elias L'escultura catalana moderna. Volum II. Barcino. 1928.