Escultura Pomona
(Barcelona | Plaça Catalunya - Barcelonès)

Barcelona - Escultura Pomona (Enric Monjo) (Foto: Albert Esteves, 2007)

AutorEnric Monjo Garriga
Situació Plaça de Catalunya
Autor: Enric Monjo i Garriga (Vilassar de Mar, 1896 - 1976). Any: 1928. Bronze.

En la mitologia romana, Pomona és divinitat dels fruits, la nimfa que protegeix els conreus i les collites. Sol ser representada amb un cistell de fruits o, com en aquest cas, amb una garlanda que li penja sobre l'espatlla. La figura femenina, d'amples malucs, va vestida, però amb una tela tan cenyida, amb prou feines un vel, que sembla nua. Tant la composició com el modelatge l'allunya dels paràmetres del monumentalisme clàssic i l'apropa més al decorativisme ufanós, una mica envanit, d'aquella Catalunya que prosperava sota la Dictadura de Primo de Rivera.

Text: Albert Esteves