Escultura Emporion
(Barcelona | Plaça Catalunya - Barcelonès)

Barcelona - Escultura Emporion (Frederic Marès) (Foto: Albert Esteves, 2007)

AutorFrederic Marès Deulovol
Situació Plaça de Catalunya
Autor: Frederic Marès i Deulovol (Portbou, 1893 - 1991). Any: 1928. Bronze.

Classicisme i mediterranisme, característiques essencials de l'obra de Frederic Marès, es veuen plenament representades en aquesta obra, començant pel seu títol: Emporion (Empúries), emblema de la Catalunya grecoromana. Mostra la figura d'una dona vestida amb una túnica gairebé transparent, que deixa veure les seves formes amples i sòlides, i que sosté una tina amb el braç esquerre. La posició frontal, trencant la rigidesa amb contrapposto, el modelatge suau i el sentiment de serenitat i de fermesa que transmet la figura, situen l'obra en l'epicentre de l'estatuària noucentista, un moment en el qual Marès -encara molt jove- es pot considerar un escultor plenament incardinat dins l'atmosfera artística de l'època. La persistència en aquest mateix estil en èpoques posteriors han fet d'ell un artista anacrònic, però això no pot ser un prejudici a l'hora de valorar la qualitat i la modernitat d'una obra com aquesta.

Text: Albert Esteves