Sagrada Família: façana de la Passió
(Barcelona | Sagrada Família - Barcelonès)

Barcelona - Sagrada Família. El petó de Judes

Barcelona - Sagrada Família. El petó de Judes (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorJosep M. Subirachs
Situació Sardenya, 314
Es va iniciar l'any 1956 seguint els dibuixos i les indicacions que havia donat el mateix Gaudí. Les quatre torres, dedicades als apòstols sant Jaume el Menor, sant Tomàs, sant Felip i sant Bartomeu, es van enllestir l'any 1976. La façana està dedicada a la Passió de Crist i la voluntat de Gaudí era que fos el contrapunt de la façana del Naixement. Si aquella era "molt ornamentada i turgent", la de la passió havia de ser "dura, pelada, com feta d'ossos", amb voluntat de produir "un efecte tètric", en paraules del mateix arquitecte. L'artista triat per a dissenyar i executar els grups escultòrics va ser Josep M. Subirachs, l'estil angulós, nu i esquemàtic del qual, s'adiu força bé amb l'efecte pretès. Subirachs va desenvolupar el seu treball entre 1987 i 2009.

Arquitectònicament, el més espectacular són les sis grans columnes inclinades que sostenen una mena de galeria superior que fa l'efecte d'una ossamenta.