Cases del carrer Còrsega, 615-617
(Barcelona | Sagrada Família - Barcelonès)

Barcelona - Còrsega 617-619 (Foto: Albert Esteves, 2021)

EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorPere Benavent de Barberà (atrib.)
Situació Còrsega, 615-617
Són dos edificis bessons, entre mitgeres, construïts l'any 1939¹. De planta baixa i sis pisos, estan concebuts amb perfecta simetria, obrint l'eix central amb grans finestres balconeres i els laterals amb tribunes poligonals enllaçades verticalment. Sorprèn que aquests edificis, plenament racionalistes, no formin part de cap de les diverses guies editades sobre l'arquitectura racionalista barcelonina. Només els hem vist esmentats en un article de Jordi Corominas, en el qual fa palesa la seva semblança amb un edifici del carrer Madrazo amb Dènia, obra de Pere Benavent de Barberà, que podria fer pensar en la possible autoria d'aquest mateix arquitecte².

Aquest edifici s'acollí a la "Ley de Paro", més coneguda per llei Salmón, de l'any 1935 -tal com indica la placa que encara es conserva-. Aquesta llei va ser promoguda pel llavors ministre de Treball, Federico Salmón, amb l'objectiu de combatre l'atur al sector de la construcció i d'impulsar l'edificació d'habitatges per a les classes mitjanes. Salmón moriria assassinat a Paracuellos del Jarama, l'any 1936.

¹Dada del Cadastre
²Jordi Corominas. Les mansanes Salmón Vegeu enllaç