Casa de Poblet
(Vinaixa - Les Garrigues)

Vinaixa - Casa de Poblet

Vinaixa - Casa de Poblet (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Carrer del Forn, 3
Aquesta casa va pertànyer al monestir de Poblet, els monjos del qual la utilitzaven com a residència temporal i per a l'administració i cobrament dels delmes. Va estar en mans del monestir fins a la desamortització de l'any 1835. Popularment es coneix com "Cal Panxa".

La casa va ser construïda al segle XV, en època de l'abat Ponç de Copons. D'aquella època es conserven dues finestres coronelles, amb el capitell esculpit, una d'elles a la façana principal i l'altra a la part del darrere. Cal destacar el gran portal adovellat, amb l'escut de l'abat Copons, envoltat de carreus ben tallats i escairats. A l'interior perduren encara diverses arcades ogivals.