Escola Martinet
(Cornellà de Llobregat - Baix Llobregat)

Cornellà de Llobregat - Escola Martinet (Foto: agora.xtec.cat/escolamartinet)

TipusEdifici escolar
AutorMestura Arquitectes
Situació Martinet, 1
Obra dels anys 2007 - 2010, del despatx Mestura Arquitectes (Jaime Blanco, Humbert Costas, Carlos Durán, Manuel Gómez Triviño).

Sobre un solar de reduïda superfície, segons l'estàndard per a aquest tipus de centres, s'organitza una planta baixa en forma de “U” al voltant del pati d'educació infantil, que allibera la resta del solar per al pati de primària.

En un primer volum de planta baixa, en continuïtat amb el pati de primària, se situen els vestíbuls d'infantil i primària i totes les dependències de suport de l'escola.

L'aulari s'ha concebut com un volum de tres plantes en el qual les aules d'infantil, orientades a sud, tenen contacte directe amb el seu propi pati mitjançant un porxo i les aules de primària situades en planta primera i segona, a les quals s'accedeix per un corredor orientat a sud, reben llum d'orientació nord.

Una gelosia de peces ceràmiques actua com a protecció solar passiva per a l'orientació sud dels corredors que donen accés a les aules de primària. Les cares d'aquestes peces, més exposades al sol, presenten la seva superfície esmaltada en 2 gammes de 3 colors diferents cadascuna. Les cares exposades a l'orientació oest combinen una gamma verdosa de 3 colors “primavera”, mentre que les exposades a l'orientació est combinen una gamma terrosa de 3 colors “tardor”.

La gelosia funciona a diverses escales, des de la ronda de Dalt la façana principal de l'escola és molt visible, i s'integra en el paisatge de grans contenidors de polígon industrial veí, mentre que el que es destaca a mitjana distància és la geometria tridimensional de les peces. Des de l'interior forma una doble façana que controla la llum i crea un paisatge interior de colors, llums i ombres, que canvien amb el pas del temps i amb el moviment de l'observador.

Font: Mestura Arquitectes