Església de Santa Maria. Cripta dels barons d'Albi
(L'Albi - Les Garrigues)

L'Albi - Església de Santa Maria. Cripta (Foto: Albert Esteves, 2021)

L'Albi - Església de Santa Maria. Sepulcre de la cripta

L'Albi - Església de Santa Maria. Sepulcre de la cripta (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Interior de l'església
La baronia d'Albi va ser creada pel rei Alfons el Cast l'any 1166 en favor de Guillem de Cervera. El títol va passar després a la família Centelles i, a mitjan segle XIV, a la nissaga dels Mur, entre els quals va destacar Acard de Mur i de Cervelló, capità general del Regne de Sardenya l'any 1413. Cap a la fi del segle XV la baronia va passar a la casa de Cardona i als seus descendents, els Erill, Desplà, Cartellà i Rocabruna.

Quan es va construir la nova església parroquial, en temps de Francesc-Galceran de Cartellà-Sabastida-Ardena i de Fonts, a mitjan segle XVIII, es van dipositar a la cripta les restes d'alguns dels barons d'Albi. Els tres sarcòfags actuals són reproduccions dels originals de fusta, i en ells s'hi han reproduït les ornamentacions originals. A l'entrada de la cripta hi ha una làpida amb corona de baró, on hi ha la llista dels barons d'Albi fins a l'any 1763.