Ermita dels Sants Metges
(L'Albi - Les Garrigues)

L'Albi -Ermita dels Sants Metges

L'Albi -Ermita dels Sants Metges (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Passeig de Sant Cosme
Ermita situada als afores del poble, dedicada als sants metges: sant Cosme i sant Damià. Consta d'una nau molt ampla, amb capelles laterals, i campanar vuitavat. La façana principal està precedida d'un porxo que abasta tota la seva amplada, cobert a dues aigües. La porta és adovellada, de mig punt, amb guardapols motllurat que enllaça amb les impostes. L'any 1952 s'hi van pintar les imatges dels sants patrons. A l'interior es conserven pintures provinents del castell de l'Albi. El que va ser destruït és el retaule barroc del segle XVII pintat per Jaume Clua, de Falset.

No es coneix la data de construcció de l'església, per la tipologia del portal es podria situar entre els segles XIV i XV. Sembla que inicialment era només un modest oratori i que va adquirir les proporcions actuals al segle XVIII, quan es va fer servir d'església parroquial mentre es construïa el nou temple. Tanmateix, l'edifici actual és fruit de modificacions i restauracions posteriors, la més important l'any 1909.