Plaça de la Vellesa
(L'Albi - Les Garrigues)

L'Albi - Plaça de la Vellesa. Volta d'entrada a la plaça (Foto: Albert Esteves, 2021)

L'Albi - Llinda de fusta (1688)

L'Albi - Llinda de fusta (1688) (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Plaça de la Vellesa
La urbanització d'aquesta plaça es correspon amb l'eixample de la vila cap als segles XV i XVI, en el qual la plaça actuaria com a nou centre neuràlgic i àmbit de comunicació entre el nucli més antic, proper al castell, i el nou barri articulat pel carrer Major, on posteriorment es construiria l'església. Amb tot, les cases que actualment aboquen a la plaça, tota ella porticada, són fruit de reformes o reconstruccions dels segles XVII i XVIII, tal com podem comprovar a través de les dates inscrites a les llindes. La part més antiga seria la volta, oberta amb un arc apuntat, que comunicava la plaça amb la vila vella.

El seu nom oficial és el de plaça de l'homenatge a la Vellesa, però en documents dels segles XVII i XVIII se l'esmenta com a plaça Major.