El poble de l'Albi
(L'Albi - Les Garrigues)

L'Albi - Restes del portal del carrer de Dalt (Foto: Albert Esteves, 2021)

L'Albi - Restes del portal dels Aubins

L'Albi - Restes del portal dels Aubins (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Ctra. LP-7032, km 7
El poble de l'Albi va néixer a recer del seu castell, documentat des del segle XII, seu de la baronia de l'Albi, creada pel rei Alfons II a favor de Guillem de Cervera, l'any 1166. Les primeres cases es van construir al voltant del mateix castell, del qual van anar sorgint diversos carrers perpendiculars, durant els segles XIII i XIV, formant un clos murallat, els portals del qual encara s'endevinen en l'arrencada dels arcs. La primitiva església estava situada entre els carrers del Castell i del Forn.

En una segona fase, especialment a partir del segle XV, es constituí un eixample o vila nova, a partir de l'actual plaça de la Vellesa i el carrer major, que ressegueix l'exterior de l'antic perímetre murat. En aquest sector se situava un petit carrer tancat, que constituïa el call jueu.

Un tercer moment d'expansió, com a tota la comarca, va ser el segle XVIII. És llavors quan es construeix l'actual església barroca i es refan moltes de les cases del poble, tal com podem veure reflectit a les seves llindes. També és llavors quan comença a poblar-se l'entorn de l'ermita dels Sants Metges.