El poble de Bellaguarda
(Bellaguarda - Les Garrigues)

Bellaguarda - Carrer Major (Foto: Albert Esteves, 2021)

Bellaguarda - Casa i campanar

Bellaguarda - Casa i campanar (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Ctra. C-242, km 17
El municipi de Bellaguarda està situat al sector meridional de la comarca, en contacte amb el Priorat i la Ribera d'Ebre. El seu nom s'ha volgut relacionar amb alguna antiga torre de guaita, des de la qual es devia gaudir d'una bella panoràmica, però de la qual no hi ha cap vestigi. Tanmateix, des del segle XVIII i fins al 1983, el seu nom oficial era Pobla de la Granadella. El seu origen històric es pot recular al segle XII, quan va començar la repoblació, de la mà dels Moliner, però el nucli urbà es desenvolupa en època moderna, a partir del segle XVIII, agrupat entorn de l'església parroquial i del carrer Major, que inclou les cases més antigues del poble.