Pintures rupestres de la Cova dels Moros
(El Cogul - Les Garrigues)

El Cogul - Pintures rupestres de la Cova dels Moros

El Cogul - Pintures rupestres de la Cova dels Moros (Foto: Albert Esteves, 2021)

El Cogul - Pintures rupestres de la Cova dels Moros (Foto: Valentí Pons, 2021)

El Cogul - Pintures rupestres de la Cova dels Moros (Foto: Juli Soler Santaló -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1908)

TipusJaciment arqueològic
PeríodePrehistòria
Situació Camí del Cogul a l'Albagés, km 1
Constitueix un dels conjunts d'art rupestre llevantí més importants de Catalunya -malgrat el que s'ha perdut-, inscrit en la llista Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des de l’any 1998. Van ser descobertes l'any 1908 pel rector del poble del Cogul i divulgades per Ceferí Rocafort, Henri Breuil i Joan Cabré.

Les pintures estan situades a l'interior d'una balma, agrupades en un mínim de vuit composicions, d'èpoques molt diverses. La més coneguda és una escena formada per un grup de dones aparellades, pintades en negre i en vermell, vestides amb llargues faldilles, al voltant d'un home nu, de caràcter simbòlic. Si bé alguns estudiosos havien interpretat l'escena com una dansa fàl·lica, estudis recents la veuen més aviat com una celebració de la vida on les dones són realment les protagonistes, abillades amb joies, pentinats i vestits. Al voltant d'aquest grup hi ha diverses figures d'animals, cérvols i bòvids. Van ser pintades per caçadors i recol·lectors d'època mesolítica o d'inicis del Neolític, en moments diferents.

Una mica separades d'aquestes pintures, hi ha dues figures de caràcter esquemàtic, que representen un home caçant un cérvol i el mateix cérvol invertit, amb les potes enlaire. Són d'època posterior, entre el Neolític i el Bronze.

També es poden apreciar amb nitidesa unes inscripcions en escriptura ibèrica nord-oriental i alfabet llatí, molt més tardanes. En una d'elles es llegeix Secundio votum fecit (Secundio va fer el seu vot).