El poble del Cogul
(El Cogul - Les Garrigues)

El Cogul - Construcció als afores (Foto: Albert Esteves, 2021)

El Cogul - Plaça de la Vila

El Cogul - Plaça de la Vila (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1921)

Situació Ctra. LV-7021, km 12
El Cogul es va formar, a partir del segle XII, al voltant d'un castell desaparegut. És probable que alguns carreus de grans dimensions, ben tallats, que es troben en alguns carrers del poble procedeixin d'aquell castell. La repoblació va anar a càrrec de la família Cervera i després dels Pallars, però aviat va passar a mans del monestir de Poblet, com tants altres pobles de la comarca, el qual en va mantenir els drets fins a l'extinció dels senyorius, al segle XIX.

El poble formava, en època medieval, una vila closa, però el creixement dels segles XVIII i XI va alterar l'estructura urbana original i l'aspecte de la major part de les seves cases antigues. L'edifici més important és l'església de Santa Maria, reconstruïda al segle XVIII.