Església de Santa Maria
(Castelldans - Les Garrigues)

Castelldans - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2021)

Castelldans - Església de Santa Maria. Portada

Castelldans - Església de Santa Maria. Portada (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Carrer de l'Església, 2
L'església de Castelldans, donada la importància del poble i del seu castell a l'edat mitjana, va ser la més rellevant de la comarca i d'ella en depenien nombroses esglésies locals, com les de Juncosa, Alfés, les Besses, Miravall, les Borges Blanques o Artesa de Lleida. Està documentada des de 1160 (ecclesiae de Castello Asinorum). Aquesta primera església estava situada als peus del castell, prop del cementiri vell.

Al segle XVII l'antiga església medieval s'hauria quedat petita i es va decidir construir un nou temple més a prop del nucli urbà, per a la construcció del qual es van aprofitar carreus procedents de l'església antiga.

És un edifici força auster, d'una sola nau, coberta amb volta de canó, i capelles laterals intercomunicades. Té un cimbori cobert amb cúpula damunt de petxines, afegit l'any 1881, i un campanar coetani de l'església, de planta quadrada amb les cantoneres xamfranades. La porta és rectangular, amb motllures senzilles i tres esferes sobre l'entaulament. Té inscrita la data de 1679.