Cap colossal olmeca
(Barcelona | Pedralbes - Barcelonès)

Barcelona - Cap colossal olmeca 1 (Foto: Elvira Font i Llupià, 2022)

Barcelona - Cap colossal olmeca 1 (original, al museu Xalapa)

Barcelona - Cap colossal olmeca 1 (original, al museu Xalapa) (Foto: Mesoamerican, 2013)

Situació Jordi Girona, 31
Als jardins de la Torre Girona hi ha una reproducció fidel del Cap colossal olmeca 1, ubicat al Museu d'Antropologia de Xalapa (Veracruz). Va ser una donació de la Universidad Veracruzana de Mèxic a la UPC, instal·lada l'any 2012. Feta en pedra basàltica, té una alçada de 2,9 m, una amplada de 2,1 m i pesa gairebé dues tones.

Aquest cap colossal és conegut com a El Rey i té el número 1 perquè va ser el primer cap d'aquestes característiques que es va localitzar s Mèxic, l'any 1946. La civilització olmeca es va desenvolupar a Mèxic entre els anys 3000 aC i 400 aC, entorn de les ciutats de San Lorenzo, la Venta i Tres Zapotes. Les seves grans escultures es van produir al voltant de l'any 1000 aC.