Absis gòtic de Sant Fèlix
(Sabadell | Centre històric - Vallès Occidental)

Sabadell - Absis gòtic de Sant Fèlix

Sabadell - Absis gòtic de Sant Fèlix (Foto: Albert Esteves, 2021)

Situació Carrer de l'Església
La primera església de Sabadell era una petita capella romànica situada al mateix indret on hi ha l'església actual. Està documentada des del segle XI i part dels seus fonaments van ser localitzats després de l'incendi de 1909. Inicialment no era l'església parroquial sinó que ho era l'actual església de Sant Nicolau (llavors Sant Fèlix), situada a l'altra banda del riu Ripoll. En créixer la vila al llarg del segle XIV es va decidir traslladar la parròquia a l'església del poble, amb el compromís de fer-ne una important ampliació. Això va comportar la substitució de la vella església romànica per una de nova, d'estil gòtic, consagrada en primera instància l'any 1420 i de nou el 1488. Al segle XVI es va ampliar en construir-se la sagristia i al segle XVIII es va alçar l'actual campanar.

D'aquella església, cremada durant la Setmana Tràgica, l'any 1909, en resta només l'absis, que actualment allotja la capella del Santíssim, i que dona al carrer de l'Església. Té planta poligonal, està reforçat amb contraforts i cobert amb volta nervada. Té un llarg finestral apuntat decorat amb traceria gòtica.