Monument a Joan Sallarès i Pla
(Sabadell | Centre històric - Vallès Occidental)

Sabadell - Monument a Joan Sallarès

Sabadell - Monument a Joan Sallarès (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorJosep Clarà Ayats
Situació Plaça Doctor Robert
Joan Sallarès i Pla (Sabadell, 1845 - 1901) va ser un important industrial tèxtil i polític que va arribar a ser diputat i president del Foment del Treball Nacional, d'ideologia conservadora, però molt preocupat per qüestions socials sobre les quals va escriure diverses obres.

L'any 1917 es va inaugurar un monument en honor seu, obra del destacat escultor Josep Clarà. La inauguració no va estar exempta d'una forta polèmica per l'oposició d'anarquistes i republicans. Malgrat això, durant la República no es va retirar el monument, només es va canviar el lema per fer-lo extensiu al conjunt de treballadors, lema que va ser cobert després de la Guerra.

El monument està format per dos blocs de pedra en un dels quals hi ha una placa amb el bust en relleu de Joan Sallarès i en l'altre una gran figura de bronze que representa el déu Mercuri sostenint el caduceu.