Conjunt de la Maternitat
(Barcelona | Recinte de la Maternitat - Barcelonès)

Barcelona - Casa provincial de la Maternitat

Situació Travessera de les Corts, 131-159 / Carrer del Dr Salvador Cardenal, 2-6
El recinte de la Maternitat -85.000 m², pertanyent a la Diputació- es va començar a construir a partir de l'any 1889 com a Casa Provincial de Maternitat i Expòsits, a la finca que ocupava la masia de Cal Cavaller. El projecte inicial va ser desenvolupat per Camil Oliveres i Gensana i, després de la seva mort, el 1898, pel seu col·laborador General Guitart Lostaló i, més tard, per l'arquitecte provincial Josep Bori i Gensana. Els pavellons construïts fins a la primera dècada del segle XX responen a una estètica homogènia, en la línia del primer modernisme i satisfan la necessitat d'higiene i aire pur per als infants davant el col·lapse de les instal·lacions existents a Ciutat Vella. La disposició en pavellons facilita la ventilació i la llum.

Són edificis bastits amb paredat de pedra combinada amb maó vist i ornamentats amb detalls de ceràmica. Les obertures adopten formes diverses, sempre emmarcades amb maó vist i, en alguns casos, podem trobar columnes i relleus de caràcter historicista. Cap al 1920, es van construir altres pavellons segons els gustos de l'època, dedicats primordialment a les mares, als terrenys annexionats de Can Vinyals de la Torre. Es va seguir edificant fins ben bé 1957.

Actualment els jardins són un dels espais públics més populars del barri i els diferents pavellons allotgen diverses entitats públiques i d'ensenyament.

Al subsol, subsisteixen encara una xarxa de túnels els quals foren equipats amb raïls i vagonetes per a repartir el menjar a tot el complex.