Panteó Joan Turull
(Sabadell | Cementiri - Vallès Occidental)

Sabadell - Cementiri. Panteó Joan Turull

Sabadell - Cementiri. Panteó Joan Turull (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorJoan Caballé Fàbregas, m.o.
Situació Carretera de Granollers, km 0,15
El panteó de Joan Turull Comadran es va construir l'any 1885, a la part central, la més noble del cementiri. És un edifici en planta de creu, amb cadascun dels braços cobert amb teulada a dues aigües. La façana principal és neogòtica, amb un portal d'arquivoltes ogivals al timpà de la qual hi ha esculpida la figura de l'àngel de la mort que sosté corones mortuòries. El panteó, de tipus capella, està envoltat d'un petit jardí envoltat d'una tanca de fosa.

Els Turull van ser una de les famílies més destacades de Sabadell ja des del segle XVIII. Al segle XIX la seva fàbrica tèxtil va gaudir d'una gran prosperitat. Joan Turull i Comadran (1839- 1906) era fill de Pere Turull Sallent, que va ser alcalde de Sabadell. Va heretar l'empresa familiar després de la mort del seu germà Pau, l'any 1892.

Se sap que Pau Turull s'havia ofert a pagar l'edificació de l'església de sant Nicolau, amb la condició d'erigir també un monument commemoratiu d'aquest fet al seu interior i tenir les sepultures de la seva família als soterranis. Aquesta oferta no va ser acceptada per la Junta del Cementiri, però la ubicació del seu panteó respon igualment a la voluntat de ser punt de referència, quan el temple públic encara no s'havia alçat.*

Joan Caballé havia projectat també la casa de Pau Turull al carrer Ferran de Barcelona el 1879.

*Fernández Álvarez, Ana: El cementiri de sant Nicolau. Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2000