Panteó Joan Carol Prat
(Sabadell | Cementiri - Vallès Occidental)

Sabadell - Cementiri. Panteó Joan Carol

Sabadell - Cementiri. Panteó Joan Carol (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorEduard Maria Balcells Buigas / Franz Metznar (escult.)
Situació Carretera de Granollers, km 0,15
Aquest és, a parer nostre, el panteó més impactant del cementiri de Sant Nicolau. Construït l'any 1918 per a Joan Carol i Prat, sorprèn pel seu singular i contundent disseny, molt allunyat dels tradicionals panteons de caràcter historicista o neoclàssic. Està concebut com una fortalesa, custodiada per sis superbes figures d'atlants en pedra de Girona, abraçats a sengles columnes que semblen suportar el pes del sarcòfag que reposa al seu damunt. Aquest està embolcallat amb una corona de flors darrere la qual hi ha l'arcàngel sant Miquel - que acompanya les ànimes al cel- amb una espasa al pit. A la seva dreta hi ha un àngel i a la seva esquerra, una serp, símbols del Bé i del Mal. Al frontal podem veure uns relleus amb cintes i calaveres. Projectat per Eduard M. Balcells, sorprèn la participació del reconegut escultor Franz Metzner.

Franz Metzner (Wscherau, Txèquia 1870 - 1919) va ser un important escultor alemany, tot i que nascut a Bohèmia, especialitzat en l'elaboració de figures integrades en edificis públics. Els atlants o personatges similars de poderosa presència són molt característics dins la seva obra.