Panteó Josep Sallarès
(Sabadell | Cementiri - Vallès Occidental)

Sabadell - Cementiri. Panteó Josep Sallarès

Sabadell - Cementiri. Panteó Josep Sallarès (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorEduard Maria Balcells Buigas / Franz Metznar (escult.)
Situació Carretera de Granollers, km 0,15
Necessita intervenció urgent
Projectat l'any 1915 per Eduard M. Balcells Buigas i esculpit per l'artista alemany Franz Metzner -autor també del panteó Joan Carol-, de gran prestigi internacional. És un panteó complex i un dels més interessants del cementiri. Té un cos principal en forma de cripta, amb unes escales de pedra al seu costat que pugen fins al sostre, on hi ha el sarcòfag. Abraçada a aquest podem veure una figura femenina de pedra en actitud desconsolada, pròpia del romanticisme. En un angle del conjunt s'enlaira un peveter de pedra amb una estructura superior de ferro forjat. Tot l'aparell ornamental, a base de relleus vegetals, és de tipus modernista.

Dissortadament, està fet amb pedra grisa de Manresa que es degrada amb el pas del temps. Ja ha perdut bona part dels relleus i de l'escultura femenina se n'han desprès els braços. Si no s'intervé de manera immediata, en poc temps la degradació ja serà irreversible.