Sepulcres Jaume i Josep Gorina
(Sabadell | Cementiri - Vallès Occidental)

Sabadell - Cementiri. Sepulcre Josep Gorina

Sabadell - Cementiri. Sepulcre Josep Gorina (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorJuli Batllevell Arús / Rossend Part (escult.)
Situació Carretera de Granollers, km 0,15
Els sepulcres dels germans Jaume i Josep Gorina Pujol estan situats l'un al costat de l'altre i ambdós són obra de l'any 1899. Van ser projectats pel mateix arquitecte (Juli Batllevell) i estan presidits per dues estàtues idèntiques, amb la figura d'un àngel amb les ales desplegades i assenyalant el Cel, obra de Rossend Prat. La diferència és que, al sepulcre de Jaume Gorina, l'àngel està situat dalt d'una columna amb decoració modernista i compta, a més, amb una escultura del Sagrat Cor. El d'en Josep, en canvi, presenta l'àngel en un nivell molt més baix, damunt d'un modest túmul. La relació entre ambdós és de gran efecte visual.

Per a Anna Fernández Álvarez, "són la iconografia i el tractament més lírics d'aquest cementiri", plens de subtileses. Segons Josep Casamartina, Rossend Prat és un escultor remarcable alhora que un gran desconegut, influït per Josep Llimona i Eusebi Arnau.

Fernández Álvarez, Ana: El cementiri de Sant Nicolau. Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2000

Casamartina Parassols, Josep: Juli Batllevell, un gaudinià oblidat. Fundació Gas Natural Fenosa, 2011